marți, 4 ianuarie 2011

Maculinea arion

Maculinea arion (Linnaeus, 1758)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Lepidoptera
Familia: Lycaenidae



Clasificare conform IUCN: Pe cale de dispariţie, critic pe cale de dispariţie.

Habitat: paleoarctic. Se întâlneşte în nordul peninsulei Iberice, sudul Marii Britanii, Franţa, Italia, Europa Centrală, Scandinavia de sud, Ţările Baltice, Balcani, Turcia, Asia până în Japonia. În unele ţări europene din nord şi vest a dispărut, în Anglia a fost reintrodus cu succes. Trăieşte de la şes la munte, în lande, păşuni, stepe, pante ce expoziţie sudică.

Dezvoltare: Lungimea aripii din faţă: 16-22 mm, cel mai mare Maculinea. Zborul are loc de la sfârşitul lui iunie până în august. Femela depune ouă pe plantele gazdă – cimbrişorul (Thymus praecox), alte plante din specia Thymus, oregano (Origanum vulgare). Larvele sunt canibale, pe o plantă numai una supravieţuieşte. După atingerea stadiului al patrulea de dezvoltare, larvele atrag furnicile roşii Myrmica sabuleti cu un amestec de zaharuri şi aminoacizi produs de glande dorsale şi mimează comportamentul larvelor de furnici spre a fi adoptate. În primele zile după adopţie mortalitatea larvelor fluturelui este foarte mare. În timpul hibernării, care începe la mijlocul lunii noiembrie, omida pierde aproximativ jumătate din greutatea iniţială. După hibernare omida va consuma peste 200 de larve de furnici, astfel încât poate distruge furnicarul complet, şi apoi să moară de foame. Mai mult de 80% din coloniile de furnici sunt prea mici pentru a hrăni omizile. În primăvara următoare, larva se transformă în crisalidă chiar în mijlocul furnicarului care a găzduit-o. Când, după circa trei săptămâni, fluturele iese din gogoaşă, acesta trebuie să-şi părăsească imediat domiciliul.

Comportament: Fluturii sunt sedentari cu capacitate limitată de a coloniza habitatele adiacente. Echilibrul fluturi – colonii de furnici e fragil, optimă e o populaţie mică (mai puţin de 400 de adulţi la 2500 cuiburi de Myrmica la hectar). Pentru supravieţuirea speciei într-o anumită zonă este necesar pentru a avea o metapopulaţie funcţională.

Ameninţări: specia e ameninţată de păşunatul extensiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu