marți, 4 ianuarie 2011

Liliacul cârn

Barbastella barbastellus

Phylum: Chordata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Chiroptera
Familia: Barbastrella




Familia Barbastrella cuprinde 2 specii în lume, dintre care una în Europa şi în România; specia este rară, periclitată în totă Europa.

Liliacul cârn
Are dimensiuni medii: corpul are lungimea de 45-55 mm, coada 50 mm, craniul 12-14 mm, antebraţul are 25-41 mm, anvergura 250-275 mm; greutatea este de 6-9 g. Botul este turtit, urechile sunt concrescute la bază, au marginea externă dantelată şi se inseră anterior între ochi şi gură. Tragusul este triunghiular cu vârf lung şi ascuţit, pintenul ajunge până la jumătatea uropatagiului. Are o epiblemă abia schiţată, aripile sunt lungi şi înguste. Blana este aproape neagră, cu nuanţe de gri şi maroniu. Părul dorsal şi patagiul sunt cafeniu-negricios întunecat, părul ventral este sur-cafeniu. Firul de păr este negru la bază. Uropatagiul prezintă uneori peri albi pe partea ventrală, aproape de baza cozii.

Este răspândit în regiunile muntoase din centrul Europei, precum şi în cele de stepă şi silvostepă din partea sud-estică. La noi apare destul de rar în zona pădurilor subcarpatice, a fost semnalat în unele peşteri din Oltenia şi Transilvania. Zboară destul de iute pe deasupra grădinilor. Primăvara şi vara apare timpuriu, chiar pe timp de furtună şi ploaie. Trăieşte mai mult izolat. Iarna stă suspendat printre crăpăturile stâncilor din peşteri, prin tunele sau pivniţe, în grupuri mici sau izolaţi; vara se ascunde prin scorburile copacilor şi crăpăturile zidurilor sau rocilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu