marți, 4 ianuarie 2011

Hypodryas maturna

Hypodryas maturna (Linnaeus, 1758)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Lepidoptera
Familia: Nymphalidae



Clasificare conform IUCN: Data Deficient (DD)

Habitat: euro-siberian. Specia se întâlneşte din centrul Franţei, sudul peninsulei Scandinave, estul Europei Centrale, Europa de Est, nordul peninsulei Balcanice, Ţările Baltice, şi Siberia până în Yakuţia. Trăieşte în păduri de foioase şi conifere, câmpii deluroase cu vegetaţie bogată de plante şi arbuşti, luminişuri, poieni din mijlocul pădurilor, drumuri forestiere şi margini de pădure.

Dezvoltare: o generaţie pe an în zonele mai calde, o generaţie la 2-3 ani în zonele mai reci. Lungimea aripii din faţă: 19-25 mm. Zborul are loc timp ce 3-4 saptămâni, de la mijlocul lui mai la mijlocul lui iulie. Ouăle sunt galben aprins, de 1.5mm în diametru, şi sunt depuse în grupuri pe partea inferioară a frunzelor de frasin (Fraxinus) sau uneori plop (Populus). Larvele apar în august în poziţii ascunse. După hibernarea pe sol în stratul de frunze căzute, larvele se hrănesc cu o mare varietate de plante ierboase şi lemnoase, printre care Veronica chamaedrys, Ligustrum vulgare, Acer tatacicum, Populus tremula, Viburnum Lantana sau Scabiosa şi Plantagum. Se mută apoi pe frasin, unde se hrăneşte cu muguri şi frunze tinere. Femelele trăiesc mai mult decât masculii. Ambele sexe se hrănesc cu nectar dimineaţa şi seara, masculii în general pe trenuri umede. Evită florile, preferă arbuştii ca lemnul-câinesc sau rugii de mure. Nu se deplasează pe distangeneral pe trenuri umede. Evită florile, preferă arbuştii ca lemnul-câinesc sau rugii de mure. Nu se deplasează pe distanţe mari.

Ameninţări şi protecţie: una dintre cele mai ameninţate specii de fluturi, specie foarte sensibilă la schimbările de mediu. A dispărut din nou în zone care fuseseră repopulate. Supravieţuirea speciei într-o zonă depinde de existenţa arborilor gazdă specifici pentru cuibarit, a frasinilor tineri pentru hrănire şi a plantelor aromatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu