marți, 4 ianuarie 2011

Hodolean tataresc

Crambe tataria Sebeok

Phylum: Magnoliophyta
Clasa: Magnoliopsida
Ordinul: Roeadales
Familia: Cruciferae



Hodolean tataresc (târtan, tartan, odolean)
Plantă perenă de culoare verde-albăstriu cu înălţimea de 60-150 cm. Rădăcina este lungă, viguroasă, cărnoasă cu multe capete. Tulpinile drepte sau ascendente sunt abundent ramificate la bază, muchiate de circa cinci centimetri grosime. Frunzele bazale rombice mari, de până la 30 cm lungime şi lăţime de 20 cm, peţiolate, cu lobi alungiţi sau liniar-alungiţi, în mare parte dinţate sau incizate, iniţial rigid păroase, şi mai târziu spâne. Peţiolele sunt de 2 ori mai scurte decât lamelele frunzelor. Frunzele tulpinale sunt scurt peţiolate, penat lobate.

Florile actiniforme, bisexuate, albe agregate în raceme au petale de 4-5 mm lungime, orbiculare, în formă de inimă uşor la baza, continuând într-un unghi ascuţit. Sepalele, de 2 ori mai scurte decât petalele sunt spâne de 4-5 mm diametru, transversal încreţite, cu 4 nervuri longitudinale mici. Seminţele au formă circulară şi mărimea de 2.5 - 3 mm diametru. Înfloreşte în mai-iunie, iar fructele se formează în iulie-august.

Este răspândită în Europa, partea europeană a fostei URSS, Caucaz, Siberia de Vest (Russkaya districtul Polyana din Omsk).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu