marți, 4 ianuarie 2011

Euphydryas aurina

Euphydryas aurina (Rottemburg, 1775)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Lepidoptera
Familia: Nymphalidae



Clasificare conform IUCN: Vulnerable

Distribuţie: Majoritatea ţărilor din Europa cu excepţia insulelor mediteraneene; parţial în Marea Britanie, Scandinavia, Italia şi Grecia. Poate fi întâlnit până la altitudini de 2200 m.

Aspect: se aseamănă cu alte specii de Euphydryas. Această specie are o banda portocalie submarginală cu pete negre pe aripa anterioară, urmată de o serie de lunule galben pal.

Habitat: Trăieşte de obicei în locuri umede, dar uneori şi pe dealuri uscate. Zboară deasupra habitatelor ierboase. Ambele sexe se odihnesc adesea pe ierburi pentru perioade destul de lungi de timp. Larvele se hrănesc pe Succisa pratensis, alte specii de Succisa şi, posibil, pe alte specii de plante.

Ciclu de viaţă: Timpul de zbor este în aprilie-iulie, în funcţie de altitudine şi latitudine. Ouăle sunt depuse în grupuri de până la 350 pe partea inferioară a frunzelor de Succisa pratensis, în mai şi iunie. Ele au la început culoare galben pal, apoi galben strălucitor, purpuriu şi în cele din urmă la gri închis chiar înainte de incubaţie. Omizile tinere trăiesc pe pânze subţiri comune întinse între plantele cu care se hrănesc şi încep să devină vizibile la sfârşitul lunii august. Toamna fac pânze mai groase, mai aproape de sol, de obicei în tufişuri de iarbă deasă, în vederea hibernării. În primăvara anului următor, omizile se dispersează din comunităţile lor după ultima lor năpârlire. Ele îşi schimba culoarea de la maro la negru şi pot fi văzute ocazional la soare, deoarece au nevoie de căldură pentru a digera mâncarea. Pupele se formează la mijlocul lui aprilie, în ierbărişuri dese sau sub frunze moarte. Adulţii apar de la jumătatea lui iunie până la jumătatea lui iulie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu