marți, 4 ianuarie 2011

Eriogaster catax

Eriogaster catax (Linnaeus, 1758)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Lepidoptera
Familia: Lasiocampidae



Clasificare conform IUCN: Data deficient (DD).

Răspândire: Este o specie de molie din familie Lasiocampidae. Se găseşte în Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Italia, Ţările de Jos, Polonia, Româna, Serbia şi Muntenegru, Slovacia, Spania, dar şi în zone mai calde din Asia Minor.

Descriere: Anvergura aripilor este de 14-17 mm, până la 30-35 mm. Masculii au aripile brun-gălbui, cu marginile exterioare mov; în mijlocul aripii anterioare este un cerc alb tivit cu maro-închis; aripile posterioare sunt simple, cu aceeaşi coloraţie ca aripile anterioare. Femelele au aripile anterioare de culoare mai închisă. Omizile au aproximativ 50 mm lungime, sunt negre cu smocuri de peri gri-deschis, iar pe spate prezintă peri scurţi bruni şi pete galbene şi albastre. Larvele se hrănesc pe speciile Crataegus, Quercus, Betula, Populus, Prunus şi Berberis.

Zborul e nocturn şi are loc târziu, în septembrie-octombrie. Femela depune ouăle pe ramuri subţiri dar rezistente, apoi le acoperă cu o substanţă lipicioasă pe care prinde perii gri, groşi de pe abdomen. Iernarea are loc sub această formă, iar omizile apar în perioada mai-iulie. Larvele sunt polifage şi se hrănesc cu frunzele arborilor din vecinătate. Transformarea în pupă are loc la sfârşitul lui iulie.
Specia este foarte rar observată în stare adultă şi este greu de capturat. Se pot folosi capcane cu lumină, dar perioada de captură este de doar două seri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu