marți, 4 ianuarie 2011

Clopoţelul

Campanula serrata

Phylum: Magnoliophyta
Clasa: Magnoliopsida
Ordinul: Asterales
Familia: Campanulaceae



Clopoţelul
Specie endemism carpatic, perenă, frecventă în etajele subalpin şi alpin. Genul Campanula are în componenţa sa circa 200 de specii erbacee, anuale, bienale şi perene.

Campanula este dimunutivul cuvântului "campana" care înseamnă clopot şi face aluzie la forma florilor. Majoritatea speciilor din acest gen, sunt bianuale. Planta este înaltă de 50-70 cm, cu tulpina puternic ramificată. Forma în ansamblu a plantei este piramidală.

Frunzele au forma oval-lanceolată şi marginea dinţată, fiind colorate în verde sau verde-albastrui. Întreaga planta prezintă o pubescenţa aspră. Florile sub forma de clopoţel, colorate violet sunt produse în panicles (uneori solitare), şi au o corolă cu cinci lobi, de obicei mari (2-5 cm sau mai lung). Sub corolă cinci frunze asemănătoare sepalelor formează caliciul. Înfloreşte din iunie până în august.

Clopoţeii sunt plante rustice, care înfloresc abundent daca au apa multă, terenuri bogate şi soare (tolerând însă şi locuri semiumbrite). Campanula serrata este o specie de flori prezente în Carpaţi în două zone principale (regiunea biogeografică alpină); creşte la altitudini de la 700 până la 1350 de metri deasupra nivelului mării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu