miercuri, 5 ianuarie 2011

Broasca de mlaştină

Rana arvalis

Phylum: Chordata
Clasa: Amphibia
Ordinul: Anura
Familia: Ranidae



Broasca de mlaştină, broasca cafenie
Are dimensiuni medii, cu lungimea 5-8 cm. Corpul e scurt, bondoc, cu picioare relativ scurte. Botul este ascuţit iar pupila orizontală. Dinţii vomerieni în două grupe ovale sau serii oblice. Timpanul este vizibil, depărtat de ochi. Tuberculii subarticulari la degete sunt mai mult sau mai puţin proeminenţi. Tuberculul metatarsal intern este dezvoltat, comprimat şi dur, cu o creastă mediană longitudianală; cel extern lipseşte. Pielea e netedă sau în parte cu negi, adesea dispuşi în formă de lanţ de fiecare parte a regiunii vertebrale şi între umeri. Muchiile dorso-laterale sunt foarte bine dezvoltate. Picioarele anterioare sunt puternice, cele posterioare cu palmura mai dezvoltată la mascul. Când piciorul posterior este întins înainte, articulaţia tibio-tarsală ajunge la nivelul ochiului putând depăşi vârful botului. Partea internă a degetului gros anterior are o rugozitate negricioasă.

Dorsal de la galben strălucitor la cenuşiu sau cafeniu-roşiatic pătat, punctat sau liniat mai mult sau mai puţin întunecat, adesea cu pete mari sau marmorări laterale. Totdeauna au o pată temporală mare de la umăr către vârful botului. Pliurile dorso-laterale sunt mai deschise decât fondul, albicioase, gălbui, roz sau cenuşii. Deseori au o dungă vertebrală lată, mai deschisă (alb-gălbuie), de la bot la anus, mărginită de două linii întunecate, marcate uneori cu pete. Ventral alb-curat; gâtul şi pieptul rareori cu pete cafenii, cenuşii sau roşii. În perioada reproducerii, masculii sunt albaştrii-azur.

Deşi trăieşte în zone foarte umede, este preponderent terestră, intrând în apă doar în perioada de reproducere. Este activă mai mult noaptea, cu excepţia juvenililor. Are mişcări iuţi şi face sărituri scurte, deplasându-se foarte repede. Este foarte selectivă, ocupând doar anumite habitate chiar dintre cele prielnice. În locurile unde se găseşte este însă foarte abundentă. Uneori o întreagă populaţie de sute sau mii de indivizi este cantonată pe o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi. Iernează fie pe fundul apelor, fie pe uscat. În România are un areal insular în jumătatea de nord a ţării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu