marți, 4 ianuarie 2011

Argynnis laodice

Argynnis laodice (Pallas, 1771)

Phylum: Arthropoda
Clasa: Insecta
Ordinul: Lepidoptera
Familia: Nymphalidae



Este un fluture oarecum mai puţin comun, cu o anvergură a aripilor de 65-75 mm. Suprafaţa superioară a aripilor este maro-roşcat, cu o serie de pete negre. Reversul aripii din spate prezintă o bandă argintie întreruptă în zona de mijloc şi o bandă brun roşcat la bază.

Răspândire: Trăieşte în jumătatea estică a Poloniei, Slovaciei şi României, sudul peninsulei Scandinave, nord-vestul Kazahstanului, Asia de est. În aceste zone apar doar în arealuri destul de restrânse.

Ciclu de viaţă: Modul lor de viaţă este încă în mare măsură necunoscut. Trăiesc pe pajişti umede şi forestiere la altitudini mici. Zboara în luminişuri şi pajişti de pădure mai mari, sau de-a lungul marginilor pădurilor. Timpul de zbor al unei generaţii este la începutul lunii iulie, iar în zonele foarte calde, chiar de la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lunii august. Femela depune ouăle pe plante din familia Viola, în special pe violeta de mlaştină (Viola palustris), plante cu care se hrănesc larvele. Larvele iernează în stratul de frunze moarte. Această specie dezvoltă o generaţie pe an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu